Translate

Translate

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Цей дивовижний світ кіно

 

   


День українського кіно наша країна щорічно відзначає в другу суботу вересня, а цьогоріч святкуємо 14 вересня. 

Це професійне свято для всіх працівників кінематографії засноване   12.01.1996 року.

Перший український фільм було знято у Харкові ще у 1896 році Альфредом Федецьким. Там же, у Харкові, і відбувся перший сеанс кіно.

Справжній прорив у кіно відбувся на початку XX ст. із виходом фільмів Олександра Довженка «Звенигора», «Арсенал» та «Земля» (1928-1930). А у 1930-ті роки вперше з’явився звук у стрічках Івана Кавалерідзе «Коліївщина», «Прометей» та «Наталка Полтавка» (1933-1936).

   Бібліотекарі підготували книжкову виставку «Цей дивовижний світ кіно». Виставка  представлена до Дня українського кіно та містить видання про історію вітчизняного кінематографа, його творців, про найвідоміші стрічки минулого та сучасності, якими пишаємось і надихаємось. Тож якщо бажаєте дізнатись більше цікавої інформації про таких легендарних кіномитців як Олександр Довженко, Сергій Параджанов, Іван Миколайчук, Іван Драч та інших – запрошуємо до читання!



пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

Дія. Освіта

   #бібліотекихабицифровоїосвітивінниччини

   На платформі Дія.Освіта всі охочі незалежно від віку та рівня знань можуть безкоштовно опанувати нову професію. Дія. Освіта – це освітні серіали, що дозволять охочим познайомитися з новими кар’єрними можливостями та зробити перший крок до нової професії або зміни роботи.

   Сьогодні, учні будівельного ліцею відвідали Інтернет - центр головної бібліотеки КЗ ПБ Крижопільської селищної ради та познайомилися з цифровою платформою Дія.Освіта  та пройшли кілька уроків по спеціальності «Кондитер».

   Опановуй нові професії або вдосконалюй наявні навички разом із серіалами від Дія.Освіта  Ознайомитися з платформою Дія. Освіта можна за посиланням:

https://osvita.diia.gov.ua/.




У читанні наше єднання

 Сьогодні, 6 вересня, світова спільнота відзначає День читання книг.

📚Свято створене, зокрема, щоб підбадьорити тих, хто любить читати, наголосити на важливості читання, стимулювати людей сходити до книгозбірні.
У День читання книг рекомендують принаймні на мить відволіктися від звичного ритму життя, зупинитися та насолодитися неймовірним ароматом друкованих сторінок, пірнути у світ художньої реальності.
А для багатьох людей 👭 читання — це найкращий вид відпочинку. Саме тому працівники бібліотеки підготували книжкову виставку ”У читанні наше єднання"
Книга подорожує з людиною протягом століть і завжди залишається її незамінним та вірним другом!




середа, 4 вересня 2024 р.

Не просто поет, а дух і совість народу

 

Василь Стус став символом Українського Опору другої половини ХХ століття, він був одним із тих, хто вів непримиренну боротьбу за українську державність та національну ідею. Навіть у найтяжчі хвилини життя Василь Стус твердо вірив, що звернеться до народу своїм словом, що народ його почує.

📆4 вересня в головній бібліотеці КЗ ПБ Крижопільської селищної ради відкрилась книжкова виставка “Не просто поет, а дух і совість народу”, присвячена роковинам пам’яті замореного в радянських таборах українського поета Василя Стуса. Саме 4 вересня 1985-го року в таборі біля села Кучино Пермського краю в холодному карцері обірвалось життя знакового українського поета XX століття, перекладача, прозаїка, мислителя, літературознавця, правозахисника, одного з найактивніших представників українського дисидентського руху.
На виставці 📗 представлені твори В.Стуса, література про життя та творчість поета.



Архів блогу