Translate

Translate

середу, 22 серпня 2012 р.

Зустріч з Любов Василів - Базюк

   Народилася вона 1929 року в селі Видерта Камінь-Каширського району в родині отця Йосипа Василіва, родом з Холмщини, мати Єлизавета з Крижополя, її двоюрідні дідусі були владиками.
          У 1949 році дороги життя привели їх в Торонто, де вони скінчили Торонтський університет, захистили дисертації. Пані Люба Василів-Базюк разом з нині покійним чоловіком Ярославом, сином Андрієм, донькою Наталею всі роки були активні в громадському, церковному українському житті Торонта, чим могли - допомагали Україні скинути вікові московські кайдани.
         За час свого наукового і творчого життя п. Люба написала багато статей, видала п'ять книг. Щойно вийшла її нова книга «П'ять колосків» про голодомор-геноцид на східній Волині.
          Відома вона і своєю жертовністю. Кожного року виділяє зі своєї пенсії п'ять стипендій студентам Волинської, чотири - Рівненської духовних семінарій, допомагає в будівництві наших храмів, надає кошти для видання книг волинянам, яких переслідувала «рідна» радянська влада за так званий «буржуазний націоналізм».
       За великий внесок у розвиток духовності України, Волині нагороджена святійшим патріархом Філаретом орденами: св. Варвари, св. архістратига Михаїла, а до 80-річчя з дня народження їй в м. Батурині під час проведення наукової конференції «Гетьман Іван Мазепа - будівничий української православної церкви» вручено орден св. Кирила і Мефодія.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Архів блогу